Saturday, August 7, 2010

Ramadhan itu....Salam.... Pejam celik-pejam celik, sudah setahun pun berlalu. Bulan Ramadhan bakal membuka tirainya beberapa hari lagi. Saya yang masih berada jauh dari keluarga buat masa ini sudah mula merindukan saat solat terawih berjemaah, bersahur dan berbuka bersama keluarga. Walau apapun, itu bukanlah topik utama untuk saya tekankan di sini. Saya hanya ingin berkongsi serba sedikit tentang kelebihan pada bulan Ramadhan ini.

Daripada Abi Solih Az-Zaiyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :


"Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untuk Ku dan Aku sendiri yang akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri isterinya pada hari itu dan tidak meninggikan suara.

Sekiranya dia dihina atau diajak berkelahi maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri Nabi Muhammad saw didalam kudratNya maka bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. "

Hadis riwayat imam Bukhari& Muslim.


Dan daripada Abu Hurairah daripada Nabi S.A.W telah bersabda yang bermaksud :


"Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu."

Hadith riwayat oleh Nasai'e, Ibn Majah dan Baihaqi

Bila kita bercakap tentang bulan Ramadhan ini sudah tentu kita tidak lari daripada bercerita tentang solat sunat Terawih yang begitu banyak kelebihannya. Jika semasa bergelar pelajar dahulu, pasti saya akan berusaha untuk ke Pusat Islam yang berhampiran dengan kolej untuk turut sama menunaikan solat Terawih bersama saudara yang lain.

Namun begitu, bila sesekali pulang ke kampung halaman dan berjemaah Terawih di masjid berhampiran saya tertanya-tanya dengan beberapa gelagat orang yang lebih berusia tatkala saya ingin merapatkan kedudukan saf. "Jangan rapat sangat ye nak. Panaslah." Saya terdiam di situ. Bukankah saf perlu rapat sehingga bahu bertemu bahu? Maaflah jika saya tersilap. Dan masih ada juga orang yang sanggup tidak memenuhkan saf di hadapan semata-mata mahu berada di bawah kipas.

Dan ketika berbual dengan sahabat yang lain tentang terawih di kampung masing-masing, teman-teman juga bercerita kisah yang sama. Sekadar renungan bersama dan saling ingat-mengingati, saya sertakan kelebihan Terawih dari malam pertama sehingga malam ke-14.
Semoga Ramadhan kali ini mendatangkan seribu barakah kepada kita semua. Selamat berpuasa.....

KELEBIHAN SOLAT TERAWIH


1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama

Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua

Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga

Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat

Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima

Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam

Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh

Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir̢۪aun dan Hamman.

8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan

Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan

Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh

Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas

Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas

Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.

13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas

Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas

Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

No comments:

Related Posts with Thumbnails