Tuesday, December 21, 2010

Kembali Di Sini....

"Kembali di sini... mewarnakan seri,
 Selari alunan citarasamu.." (lagu ukays..nyanyi sendiri lah..huhu)

Salam semua... rasanya dah terlalu lama blog ini tidak ter'update'... Kekangan masa yang melampaui batas... Ramai juga yang bertanyakan ke manakah menghilangnya diriku ini... Diriku masih lagi setia di sini.. Cuma tidak aktif sahaja.. Banyak perkara yang berlaku sepanjang dua bulan ini... Semuanya nanti akan ku coretkan di sini jika berkesempatan..

Untuk post kali ini, aku lebih tertarik untuk berkongsi kisah 'Arfa Adiya kembali ke Jerantut. Ahah, semuanya menggamit memori lalu. Kadang-kadang aku tersenyum dan adakalanya aku menggelengkan kepala. Tidak kiralah samada perkara yang telah berlaku itu sedih mahupun gembira, kedua-duanya pasti akan menjadi sesuatu yang terindah bila dikenang semula.

Kedatanganku bersama keluarga kali ini ingin mengunjungi kakak ipar keduaku yang telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan. Hm, bertambah lagi bilangan anak buahku. Ini bermakna, poket yang berisi duit raya untuk tahun akan datang akan menjadi lebih tebal.. huhu..

Tak ada apa yang boleh aku lakukan sepanjang berada di situ kerana cuaca yang tidak menentu. Hujan turun mencurah-curah. Line telefon pun tinggl satu bar saje.. Nak line clear kena duduk belakang rumah atau di tepi jalan... Line internet???? Hm, dah kalau line telefon pun suam-suam kuku inikan pula line internet... Memang tak ada langsung. Pendek kata, mati kutu jugalah bila berada di sana. Dalam keterpaksaan, aku merajinkan diriku untuk masuk ke dapur... bukan masuk ke dapur untuk meneguk minuman tetapi untuk belajar memasak... Haha.. Mulut ini pun menjadi ringan untuk bertanya itu dan ini kepada Tok Wan tentang kehidupan di situ. Walaupun adakalanya aku tidak memahami butir percakapan Tok Wan, aku tetap tersenyum sambil sesekali menganggukkan kepala. ;p

Orang yang dah lama tak balik ke kampung pasti berasa canggung bila berada di sana.. Betul tak? Sama juga dengan aku. Baru tiga jam kat sana, aku dah tanya mak bila nak balik ke Melaka.. Hahaha...
Kesimpulannya, sepanjang dua hari di sini ada perkara baru yang aku perolehi.. Memasak?? Oh, sure I can.. Jangan pandang I tak ada mata.. hoho.. Apa yang lebih penting, idea untuk aku menulis karya yg seterusnya juga aku perolehi ketika di sini saat terpandangkan si kecil berdua di bawah ini... 


 Dhiah Qaisara                                                                       Hani Madihah
                                                                 

                 

3 comments:

Anonymous said...

Salam.. comelnya baby2 tu.... ur niece ke??? Apa-apa pun, keep up good work... ternantikan ur next karya... :)

D'end said...

Salam... erm da lame aku tunggu ko punye post baru... akhirnya ad gak... hehe... baby tu comel sangat... ;)

Arfa Ardiya said...

Anonymous:thanx.... ;-)

N:Salam... tu lah pasal... kekangan masa + separuh mim alif lam sin....haha...
thanx N... insyaALLAH akn d update post yg terbaru ...

Related Posts with Thumbnails