Monday, July 26, 2010

Nisfu Sya'ban....

Salam... Rasanya, masih belum terlambat untuk saya meletakkan post tentang Nisfu Sya'ban di blog ini untuk renungan bersama. Kita boleh Menghidupkan Malam Nisfu Sya‘ban dengan memperbanyakkan beribadat seperti sembahyang sunat dan berdoa, berzikir, membaca al-Quran..

 Seperti yang kita ketahui, pada malam Nisfu Sya‘ban juga, adalah di antara malam-malam yang dikabulkan doa. Mengikut pendapat Imam asy-Syafi‘e dalam kitabnya al-Umm telah berkata:

“Telah sampai pada kami bahawa dikatakan: sesungguhnya doa dikabulkan pada lima malam iaitu: pada malam Jumaat, malam Hari Raya Adha, malam Hari Raya ‘Aidil fitri, malam pertama di bulan Rejab dan malam nisfu Sya‘ban.”

Sabda Nabi SAW maksudnya:

Lakukanlah amalan setakat yang kamu terdaya. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu semua jemu. Sembahyang yang paling disukai oleh Nabi SAW iaitu yang dilakukan secara berterusan walaupun sedikit apabila baginda sembahyang. Apa jua sembahyang ia akan lakukan secara berterusan” (HR Bukhari)


Semoga segala amalan yang kita lakukan sepanjang bulan ini akan mendapat berkat dan rahmat dari Allah S.W.T. InsyaAllah....

Di sini, saya ingin berkongsi tentang amalan-amalan yang boleh kita lakukan sepanjang bulan Sya'ban.
  • Memperbanyak puasa sunat.
  • Bertaubat dan Beristiqhfar
  • Memperbanyak zikir dan berdoa

Kesimpulannya amalan yang berterusan ini akan membuatkan kita lebih bersedia untuk beramal serta meyambut kedatangan Ramadhan dengan hati yang bersih dan jiwa suci, natijahnya mengundang ke arah kecemerlangan hidup....... Mudah-mudahan.....Amin...2 comments:

Faiq said...

Rebutlah peluang yang ada sekarang. Kita tak tahu samada kita mempunyai peluang yang sama untuk Nisfu Sya'ban mahupun bulan-bulan mulia yang lain pada tahun hadapan.....

Arfa Ardiya said...

InsyaAllah, Faiq.

Related Posts with Thumbnails